Κυριακή 4 Μαΐου 2014

«Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι» - Η ομιλία της Αγλαΐας Κυρίτση από τη Σάμο

Για μια «ξεχωριστή γυναίκα» έκανε λόγο η Αγλαΐα Κυρίτση, αναφερόμενη στην υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Σάμου – Ικαρίας, Ευαγγελία Μαρώλια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας της και παρουσίασης των υποψηφίων στο Βαθύ της Σάμου. 

Η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» επανέλαβε ότι μοναδικός προορισμός είναι «η νίκη της κοινωνίας και των ανθρώπων του Β. Αιγαίου» σημειώνοντας βασικά σημεία από το πρόγραμμα της παράταξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας, το ακτοπλοϊκό, το χώρο της υγείας και για το μεταναστευτικό.

Η υποψήφια περιφερειάρχης απεύθυνε κάλεσμα προς τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους και να γίνουν, από την επομένη των εκλογών, οι πρωταγωνιστές.

Ολόκληρη η ομιλία της Αγλαΐας Κυρίτση:

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Φίλες και φίλοι,
Πάνε πάνω από δυο μήνες που ξεκινήσαμε μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι στα νησιά του Β. Αιγαίου. Βρισκόμαστε και πάλι στη Σάμο, μαζί με στελέχη του συνδυασμού μας, με τους υποψήφιους περιφερειακούς μας συμβούλους και μια ξεχωριστή γυναίκα, την Ευαγγελία Μαρώλια, την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Σάμου – Ικαρίας.
Έχουμε πει απ’ την αρχή και το πιστεύουμε βαθιά ότι το ταξίδι μας αυτό έχει μόνον έναν προορισμό: τη νίκη.
Νίκη όχι του συνδυασμού μας, αλλά της κοινωνίας, νίκη των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου, νίκη των κατοίκων της Σάμου, της Ικαριάς των φούρνων, της Θύμαινας. Νίκη της ελπίδας και της ζωής.
Είμαστε συνεπιβάτες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, κόντρα στη ρότα του κυνισμού και της καταστροφής.
Απ’ όπου κι αν περάσαμε έως τώρα, απ’ όλα τα νησιά μας, τις πόλεις και τα χωριά, εισπράττουμε την αγάπη και την απλόχερη υποστήριξη της πλειοψηφίας των ανθρώπων, σ' αυτόν τον αγώνα που στόχο έχει να παραδώσει την Περιφέρεια του Β. Αιγαίου στο λαό των νησιών μας.
Είμαστε υπερήφανοι που στο συνδυασμό μας αντανακλάται η μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα φέρει την ανατροπή. Τα πρόσωπα του συνδυασμού μας, άνθρωποι από την μαχόμενη κοινωνία, πρόσωπα καθαρά, αποτελούν το δικό μας αντίπαλο δέος απέναντι στο φθαρμένο πολιτικό σύστημα που έφερε την καταστροφή.
Εμείς μαζί με όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες, τους επιστήμονες των νησιών μας, τους συνεταιρισμένους αγρότες, τις κοινωνικές συλλογικότητες, τα δίκτυα αλληλεγγύης, και τους παραγωγικούς φορείς, σχεδιάζουμε το άμεσο, το μεσοπρόθεσμο, αλλά και το στρατηγικό μας σχέδιο, για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας. Γιατί για μας, στοίχημα ζωής είναι ο τόπος και οι άνθρωποί του και όχι η προς τα κάτω μεταφορά των μνημονιακών μονόδρομων.
Προχτές, σε μια λαοθάλασσα που κατέκλυσε την πλατεία της Μυτιλήνης, όπου παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώσαμε κάτι που θα το επαναλάβουμε κι εδώ και θα το λέμε συνεχώς και στους ανθρώπους που συναντάμε έξω, στα καφενεία, στην αγορά, στα μαγαζιά, στα χωράφια και στους τόπους δουλειάς:
Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι. Προτεραιότητά μας είναι οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες, οι αυταπασχολούμενοι, οι μικροί παραγωγοί, οι άνεργοι νέοι, οι γυναίκες που στηρίζουν μια τσακισμένη οικογένεια, αυτούς θα στηρίξουμε πρώτα. Και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να είστε σίγουροι, πως τίποτε: καμία υπογραφή των μνημονιακών κυβερνήσεων, καμία απειλή είτε από το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σύστημα είτε από την ηγεσία της Ευρωζώνης, δηλαδή τη Μέρκελ και των συν αυτή, θα μας εμποδίσουν να κάνουμε τα πάντα ώστε να σωθεί η οικονομία των νησιών μας και κυρίως οι άνθρωποι. Δεν μας δεσμεύει καμία υπογραφή τους, εμείς δεσμευόμαστε μόνο από το λαό και τα συμφέροντά του.
Οι υποψήφιοι που επί σειρά ετών ήταν τα τοπικά δεκανίκια του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, που επί σειρά ετών μετέφεραν προς τα κάτω τις πιο καταστροφικές πολιτικές, κρυπτόμενοι υποκριτικά πίσω από δήθεν υπομνήματα διαμαρτυρίας, διεκδικούν και πάλι την περιφέρεια. Τολμούν ακόμα και σήμερα, που η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει αγγίξει το 40% και ιδιαίτερα στους νέους φτάνει το 60%, να δηλώνουν πως «τους κούρασε ο λαϊκισμός».


Είναι λαϊκισμός γι αυτούς, οι αναφορές μας και οι διεκδικήσεις μας στο δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν υγεία, είναι λαϊκισμός το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, το δικαίωμα στη δουλειά, στην ασφάλιση. Αν αυτά είναι λαϊκισμός, ε τότε ΝΑΙ, είμαστε λαϊκιστές και μας τιμά ο χαρακτηρισμός, ειδικά όταν προέρχεται από όσους συνέβαλλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην καταστροφή του τόπου μας.
Αυτοί που δέχτηκαν να κάνουν «τη βρώμικη δουλειά», δηλαδή να υλοποιούν από τις θέσεις ευθύνης τους όλες τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μιλούν για «νέα αρχή», για «προσήλωση στον άνθρωπο» και δήθεν ανάπτυξη. Μιλούν για προϊόντα των νησιών μας με «brand name» (αυτό ήρθε μετά την φαεινή ιδέα του κ. Σηφουνάκη για τα περίφημα καλάθια του Αιγαίου). Έφτασαν στο σημείο να αντιγράφουν τα συνθήματά μας, ακόμα και να κλέβουν «εκφράσεις κλειδιά» του προγράμματός μας. Όμως, αυτά που για μας είναι σχέδιο και υπόσχεση και διακήρυξη πολιτικής και δέσμευση με περιεχόμενο, στα δικά τους χείλη γίνονται «πουκάμισα αδειανά», «κιβούρια λέξεων». Ευτυχώς ο λαός έχει και μνήμη, έχει πλέον και γνώση.
Η υποκρισία και το κρυφτούλι τους έχει αποκαλυφθεί πλέον πανηγυρικά. Εμείς όταν λέμε ότι προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι, σε αντίθεση με αυτούς που σας θυμήθηκαν και πάλι λίγο πριν τις εκλογές, σας κοιτάμε στα μάτια. Σας κοιτάμε στα μάτια και δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις…
Η αγωνία μας και οι στόχοι μας ξεκινούν και τελειώνουν στο Βόρειο Αιγαίο και τους ανθρώπους του.

Φίλες και φίλοι,
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Γνωρίζουμε καλά γιατί έχουμε μελετήσει σε βάθος το μέγεθος της παραγωγικής και κοινωνικής αποσάθρωσης των νησιών μας. Αυτή η αποσάθρωση μεταφράζεται στην τερατώδη ανεργία, μεταφράζεται στην απογοήτευση και στο φόβο, μεταφράζεται στην πολύ επικίνδυνη ανατίναξη του κοινωνικού ιστού.
Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι το έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης των νησιών μας, θα είναι δύσκολο. Φανταστείτε ότι οι μόνοι δημόσιοι πόροι προς αξιοποίηση είναι το ΕΣΠΑ.
Καθότι ήταν μνημονιακή πρόνοια να μηδενιστούν σχεδόν οι δημόσιες επενδύσεις.
Εμείς δεν θα κάνουμε ό,τι και οι άλλοι. Δεν θα μπούμε στον αστείο διαγωνισμό για το ποιος είναι ο καλύτερος τροχονόμος των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι «ειδικοί» και οι «έμπειροι» έφτιαξαν το σκηνικό της καταστροφής, είναι δικό τους παιδί.
Εμείς θέλουμε να φέρουμε την ουσιαστική πολιτική και το λαό στο προσκήνιο. Για μας είναι κομβικά και καθοριστικά σ’ αυτόν τον αγώνα που δίνουμε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα:
1.- Λέμε ότι τις μνημονιακές πολιτικές θα τις ανατρέψουμε μαζί με μια μεγάλη συμμαχία των «χωρίς» δουλειά, «χωρίς» γιατρό και φροντίδα υγείας στο νησί τους, μαζί με τους «χωρίς» πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, με τους «χωρίς» καράβι προς και από τον τόπο τους, με τους «χωρίς» μέλλον για τα παιδιά τους. Λέμε και φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι πολεμάμε τη λογική της «ανάθεσης», τη λογική που έβαλε στο περιθώριο την κοινωνία.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μια συμμαχία με τις κοινωνικές συλλογικότητες, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τα νέα κινήματα που εμφανίστηκαν τα χρόνια της κρίσης, τους επιστήμονες, τους νέους, τους άνεργους και τους πραγματικούς παραγωγικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους, μπορούμε να σχεδιάσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας.
Αυτή είναι η «συμμαχία» που σας προανέφερα και αυτή η συμμαχία αντανακλάται στο ίδιο μας το ψηφοδέλτιο. Εάν ο λαός του Β. Αιγαίου μας εμπιστευτεί τη διοίκηση της Περιφέρειας, αυτός ο λαός, εσείς θα διοικήσετε και θα αλλάξετε την περιφέρεια. Εσείς θα είστε ο κριτής, εσείς θα είστε ο πρωταγωνιστής, εσείς θα είστε η έμπνευση, αλλά και η υλοποίηση. Μόνο έτσι μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα, μόνο έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι μεγάλες αλλαγές και οι παραγωγικοί στόχοι.
2.- Πού εστιάζουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση:
Α.- Αναφέρω ενδεικτικά: Πρώτα στον αγροτικό τομέα, όπου εστιάζουμε στο αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα (αγροτικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές παρεμβάσεις), την πρωτογενή παραγωγή και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από την νέα ΚΑΠ. Στη δευτερογενή παραγωγή με την ενίσχυση μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών-κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων όπου θα προσπαθήσουμε να ιδρύσουμε δομές ενοποίησης και συνεργασίας καθώς και στον εναλλακτικό κοινωνικό τουρισμό.
Β.- Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα
Κατ’ αρχήν αυτοί που οδήγησαν σε κατάρρευση τις ακτοπλοϊκές γραμμές, πρέπει να απολογηθούν στο λαό του Β. Αιγαίου και να μην «ποιούν την νήσσαν». Χωρίς αξιόπιστες και φτηνές μεταφορές ενδοπεριφερειακά και προς Πειραιά – Θεσσαλονίκη δεν νοείται να μιλάμε για κανενός είδους ανάπτυξη.
Αυτό είναι φανερό. Για μας, είναι επίσης φανερό ότι το μοντέλο των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών μεταφορών από ιδιωτικές εταιρείες έχει πλήρως αποτύχει. Μακροπρόθεσμα απαιτείται δημόσιος φορέας μεταφορών που στόχο θα έχει όχι το κέρδος, αλλά την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, φυσικά με κοινωνικό έλεγχο και εξορθολογισμένη οικονομική λειτουργία. Η Νέα Περιφερειακή αρχή θα καταθέσει πλάνο μέχρι το Δεκέμβριο 2014 και θα υποβάλει προτάσεις χρηματοδότησης μέχρι το Μάρτιο 2015 στην κατεύθυνση κατασκευής νεότευκτου πλοίου που θα δούμε τη νομική μορφή λειτουργίας του. Εως την υλοποίηση βέβαια αυτού του φιλόδοξου αλλά αναγκαίου σχεδίου, θα προχωρήσουμε σε ό,τι απαιτείται ακόμα και με προσφυγή στη δικαιοσύνη για να εκτελούνται απρόσκοπτα τα δρομολόγια από τους ακτοπλόους και να τηρηθούν στο ακέραιο οι υπογραμμένες συμβάσεις.
3.- Κατάρρευση των δομών υγείας
Το πρόβλημα αυτό, της κατάρρευσης δηλαδή των δομών υγείας αλλά και του προβλήματος των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, πήρε διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λόγω των μνημονίων. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε Γραφείο Ανθρωπιστικής Κρίσης που θα αναλάβει τη σοβαρή διαχείριση των ζητημάτων αυτών μεταξύ των οποίων είναι το τεράστιο ζήτημα της Υγείας.
Ετσι άμεσα σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα λειτουργήσουμε Δημοτικά ιατρεία και φαρμακεία. Επίσης ένα δίκτυο ιδιωτών γιατρών που θα συντελέσει στην πρωτοβάθμια υγεία. Τέλος, εμβολιασμοί σε παιδιά και υπερήλικες και γυναικολογικό έλεγχο των γυναικών. Αμεσα, χωρίς καθυστέρηση για να προλάβουμε τα χειρότερα.
4) Το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων
Ουσιαστικά όλοι γνωρίζουν, αλλά κερδοσκοπούν αγγίζοντας το όριο της πολιτικής ανηθικότητας, ότι το πρόβλημα της εισδοχής προσφύγων και μεταναστών, έχει διογκωθεί στο Β. Αιγαίο κυρίως λόγω της αύξησης της έντασης και των πολέμων (Συρία-Αφγανιστάν κλπ) σε συνδυασμό με τον περίφημο φράχτη του Εβρου. Εμείς ως αριστερά δε θα χάσουμε την ψυχή μας, την αλληλεγγύη μας και τον ανθρωπισμό μας, λόγω της κρίσης. Επομένως θα ασκήσουμε πίεση στην κεντρική κυβέρνηση για την καταγγελία του Δουβλίνο ΙΙ, πίεση για να σταματήσουν οι παράνομες και εγκληματικές «επαναπροωθήσεις».
Προωθούμε τα Ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα αίσχους και «Αμυγδαλέζες», έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, απαίτηση για χορήγηση κονδυλίων για να διαχειριστούμε ανθρώπινα την κατάσταση. Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κοινωνίες των νησιών μας έως τώρα, έχουν επιδείξει δημοκρατική και ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στους απελπισμένους ανθρώπους που ξεβράζει το Αιγαίο πέλαγος στις ακτές τους και οφείλουμε να τις ευχαριστήσουμε.
Επομένως για μας το στοίχημα είναι τριπλό: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση.

Έχουμε μέτωπο απέναντι στη συγκυβέρνησης των Μνημονίων και όσων φανερά ή μεταμφιεσμένα τη στηρίζουν. Έχουμε πόλεμο με την εθελόδουλη κυβέρνηση που με πραξικοπηματικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου απλώνει το μαύρο παντού. Το χτύπημα στην ΕΡΤ, το χτύπημα στη Δημοκρατία επιχειρούν τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να το ολοκληρώσουν, εγκαινιάζοντας ενόψει εκλογών άρον-άρον τη ΝΕΡΙΤ.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μαύρο να απλώνεται, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στα χέρια τους. Είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι,
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε συμπυκνώνεται και στο σήμα του συνδυασμού μας.
Σύνθημά μας, το ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ να γίνει- ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ. Μόνο η δική μας, κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατάξει την οικονομία των νησιών μας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των διαπλεκομένων συμφερόντων των ολίγων.
Σήμα μας, το απλωμένο ανθρώπινο χέρι, η παλάμη της προσφοράς, της βοήθειας, που με τα πανιά, πολλαπλασιάζει τη δύναμή της και είμαστε σίγουροι πως με το γλυκό αεράκι του Βορείου Αιγαίου, το συναρπαστικό ταξίδι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης θα φτάσει στο λιμάνι της νίκης.
Γιατί το Μάη φυσάει άλλος αέρας στο Αιγαίο.

Φίλες και φίλοι,
Σας καλούμε να στρατευτείτε μαζί μας σ’ αυτό το ταξίδι
Σας κοιτάμε στα μάτια και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη δύναμη που έχετε, όχι μόνο για να μας ψηφίσετε, αλλά για να γίνετε εσείς από την επομένη των εκλογών οι πρωταγωνιστές.
Μόνο μαζί σας μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα των νησιών και των ανθρώπων τους.
Εσείς είστε η δύναμη και η ελπίδα, εσείς είστε το καθάριο φως και η μεγαλοσύνη του Αιγαίου.

Μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα,
Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αλλάξουμε τα πράγματα, γιατί, όπως έλεγε και ο Ρίτσος, ο δικός σας Ρίτσος,
«Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται
με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται
κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται
παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται
παρά μόνο στο δίκιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.